Καλό θα είναι να μη χρειάζεται να μας το θυμίζει κάποιος άλλος, αλλά να έχουμε στο νου μας να αλλάζουμε τους κωδικούς σε ότι διατηρούμε διαδικτυακά σε τακτά χρονικά διαστήματα. σε email, κωδικους διαχειριστών σε λίστες/φόρουμ/blog, κοκ.
αν δεν έχετε αλλάξει ποτέ κωδικό σε υπηρεσία του espiv, τώρα ήρθε η ώρα!!!!
αν έχετε απορίες επικοινωνείτε μαζί μας…
συμβουλές για καλά passwords
Η γραμμή ανάμεσα στο δύσκολομαντέψιμο αλλά ευκολοθυμίσημο password είναι πολύ λεπτή, αλλά μας δίνει το ζητούμενο! Είναι απαραίτητο να αλλάζουμε συχνά passwords, και να μην έχουμε ένα για όλα! Φροντίστε να αποφεύγετε τα παρακάτω:
-
passwords παραδείγματα που δίνονται από μια υπηρεσία ή εταιρία, με τη λογική ότι θα τα αλλάξετε, αλλά που νάξεραν… (password, default, admin, guest, etc.)
-
λέξεις που βρίσκουμε στο λεξικό (administrator, god, superman), κυρίως λατινικές και ελληνικές
-
λέξεις με προφανή αλλαγμένα γράμματα (p@ssw0rd, g0ldf1sh, s1d, yf@n3t)
-
διπλές λέξεις (sidsid)
-
κοινά συνεχόμενα πλήκτρα. Είναι πολύ εύκολα, και σε περίπτωση που βρεθείτε σε άλλο υπολογιστή, μπορεί να διαφέρει σημαντικά η διάταξη του πληκτρολογίου. πχ σε ένα laptop (qwerty, 1234567)
-
το όνομά σας, παρατσούκλι σας, γενέθλιά σας, ημερομηνίες, το τηλεφωνό σας, ονόματα οικογένειας, κατοικίδιων, αριθμούς πινακίδων, ΑΦΜ, διεύθυνση, email username, κλπ
-
συνθήματα, όνομα συλλογικότητας ή θεωρητικών του χώρου
-
ονόματα αντικειμένων (ή μέρος αυτών) που βρίσκονται γύρω από τον υπολογιστή σας, και πάντα θα είναι εκεί. πχ ένα αυτοκόλλητο πάνω του
τι να κάνετε:
Υπάρχουν πολλές τεχνικές δημιουργίας password.
(α) Όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο. Τουλάχιστον 8 χαρακτήρες. Όσο πιο σύνθετο, δηλαδή γράμματα πεζά και κεφαλαία (έχει σημασία), αριθμοί και σύμβολα. Από την άλλη να είναι τόσο δύσκολο και μεγάλο όσο μπορείτε να το θυμάστε! Τα greeklish βοηθάνε. Μην ξεχνάτε ότι πέραν από τους …τοπικούς κινδύνους, υπάρχουν και οι διεθνείς, που αφορούν τις απάτες και το random cracking. Δηλαδή μπορεί να μας σπάσουν ένα εύκολο password, χωρίς καν να μας έχουν βάλει στο μάτι…
(β) Δημιουργήστε ένα κώδικα. Αντιστοιχήστε στα σύμβολα του πληκτρολογίου έννοιες. Σας δίνουμε μερικά σύμβολα, αλλά τις έννοιες να τις βρείτε απο μόνοι σας, ώστε να μην την πατήσουμε σαν το πρώτο βήμα παραπάνω!
! @ # $ % ^ & * ( ) – = { } : ; ” < > , . ? /
Αυτά είναι τα κοινά σύμβολα σε κάθε πληκτρολόγιο. Δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιήστε όλα. Διαλέξτε και δώστε έννοιες σε 3-4 από αυτά. χαζό παραδειγμα που να ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε: m1cr0$0ft=3v1l
(γ) επειδή είναι πολύ δύσκολο να βρούμε λέξεις που δεν σχετίζονται με εμάς (γιατί τότε απλά δεν θα τις είχαμε ακούσει!), προσπαθήστε να θυμηθείτε μια λέξη ή καλύτερα φράση που είδατε ή ακούσατε στο δρόμο, σε μια εφημερίδα, σε ένα άσχετο site που καταλήξατε κατά λάθος, το όνομα ενός χωριού που περάσατε για να φτάσετε στο μέρος των διακοπών σας.
-
Σε αυτό αλλάξτε γράμματα με αριθμούς, βάλτε κεφαλαία και σύμβολα..
-
Εναλλακτικά, γράψτε το με μια δική σας φωνητική εκδοχή και μετά αλλάξτε του τα φώτα, όπως παραπάνω…
(δ) χρησιμοποιήστε κάποιο αλγόριθμο τυχαίας δημιουργίας password, όπως: http://www.multicians.org/thvv/gpw.html δημιουργεί passwords που αν και δεν είναι λέξεις, μπορείς να τα προφέρεις, άρα είναι ευκολότερα στο να τα θυμάστε. Φυσικά και εδώ το κάνετε ποιο περίπλοκο, όπως παραπάνω…
Πειραματιστείτε για το πόσο καλό είναι ένα password, εδώ:
Το συγκεκρυμένο τεστ, δεν λαμβάνει υπόψιν το πόσο το password σχετίζεται με εσάς ή κάποιο προσωπικό σας στοιχείο. Θεωρεί δεδομένο πως οι παραπάνω κανόνες για το τί να αποφεύγετε, έχουν τηρηθεί. Καλό θα ήταν, να μην βάλετε αυτό που θα χρησιμοποιήστε, αλλά δοκιμάστε να πάρετε μια ιδέα, για το τί είναι καλό password…
πηγή : απο το παλιο sid.gr που δεν υπαρχει πλεον.