Διαμαρτυρία ενάντια στην ACTA (11 Φεβ 2012)

H δημοσίευση για την ACTA στο kinimatorama

Στα μέσα Γενάρη η παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα προχώρησε στη μεγαλύτερη ψηφιακή διαμαρτυρία όλων των εποχών, αποτρέποντας με αποτελεσματικό τρόπο την ψήφιση των λογοκριτικών νομοσχεδίων SOPA/PIPA από το κογκρέσο και τη γερουσία των ΗΠΑ.

Την ίδια όμως στιγμή 22 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, υπέγραψαν τη διακρατική σύμβαση «για την καταπολέμηση της παραποίησης / απομίμησης», γνωστή και ως ACTA. Η σύμβαση αυτή, που είναι αποτέλεσμα εν κρυπτώ άτυπων διαβουλεύσεων μεταξύ κρατικών αξιωματούχων, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα ψηφιακά μας δικαιώματα και αποτελεί απόπειρα για την καθιέρωση σε διεθνές επίπεδο μηχανισμών λογοκρισίας εφάμιλλων με αυτούς των αποσυρθέντων SOPA/PIPA. Πιο συγκεκριμένα, η ACTA περιλαμβάνει προβλέψεις που :

  • Παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η αρχή της δίκαιης δίκης, το δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφορία, το δικαίωμα της ελευθερίας στην έκφραση και το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικότητας.
  • Είναι αόριστες και ελλειπώς διατυπωμένες με αποτέλεσμα να δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου και να καθιστούν υπηρεσίες, όπως η Βικιπαίδεια, και μορφές ανάπτυξης λογισμικού, όπως το ΕΛ/ΛΑΚ, αν όχι παράνομες τουλάχιστον επικίνδυνες ως προς την ποινική ευθύνη των συντονιστών τους.
  • Δημιουργούν κινδύνους για την ελεύθερη διαδικτυακή μας έκφραση, προτρέποντας σε συνεργασίες μεταξύ τηλεπικοινωνιακών παρόχων και κατόχων δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για την ιδιωτική αστυνόμευση του διαδικτύου.
  • Ανοίγουν την πόρτα στην επιβολή μέτρων προληπτικού χαρακτήρα, όπως τεχνολογικών φίλτρων της ηλεκτρονικής μας επικοινωνίας, εγκυμονώντας κινδύνους για την συρρίκνωση των ψηφιακών μας δικαιωμάτων.
  • Περιορίζουν την ιδιωτικότητά μας, δίνοντας το δικαίωμα στους κατόχους δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας να αιτούνται και να λαμβάνουν προσωπικά μας δεδομένα από τους μεσάζοντες του διαδικτύου χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση.
  • Ποινικοποιούν την έρευνα για την ασφάλεια ΤΠΕ καθώς και συνήθεις υπηρεσίες μεσαζόντων του διαδικτύου, ευρέως διαδεδομένες ΤΠΕ, όπως οι p2p τεχνολογίες, και πρακτικές διαμοιρασμού της πληροφορίας μεταξύ χρηστών για μη εμπορικούς σκοπούς, που είναι βαθιά ριζωμένες στην κουλτούρα του διαδικτύου.
  • Περιορίζουν την πρόσβαση στην πληροφορία καθιστώντας τη χρήση έργων για τα οποία δεν μπορεί να βρεθεί ο δικαιούχος των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (ορφανά έργα) ποινικά κολάσιμη πράξη.
  • Iδρύουν μία διεθνή επιτροπή με την εξουσία να ελέγχει τις διαδικασίες τροποποίησης και εφαρμογής της νέας σύμβασης, παρακάμπτοντας την οποιαδήποτε δυνατότητα λογοδοσίας και ελέγχου από τις κοινωνίες.

Τίποτα δεν τελείωσε – όλα τώρα αρχίζουν.
Η ψήφιση της ACTA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται τον Ιούνιο 2012. Επιπλέον, για να καταστεί νόμος στη χώρα μας, πρέπει να επικυρωθεί από τον Ελληνικό κοινοβούλιο..

Ήρθε η ώρα να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Το Σάββατο 11 Φλεβάρη σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης κινήματα και οργανώσεις αντιστέκονται και καλούν σε πανευρωπαϊκή ημέρα διαμαρτυρίας ενάντια στην ACTA σε μία πρόγευση του τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε για την αποτροπή της κύρωσής της. Στις 17:00 της ίδιας ημέρας συμμετέχουμε και καλούμε όλους να συμμετέχουν σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος κατά της ACTA και όσων υποτίθεται ότι μας εκπροσωπούν με την υπογραφή της.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση

πηγή : http://dln.gr/2012/02/08/acta/