Πώς να προστατευτώ από την ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam);

Spam ονομάζονται όλα τα μη επιθυμητά email, αυτά που σας προσφέρουν προϊόντα ή υπηρεσίες που ποτέ δεν ζητήσατε (“cheap Viagra, low mortgages”) ή σκεφτήκατε ότι υπάρχουν, διαφημιστικά (οικόπεδα, αυτοκίνητα, μάρμαρα, περιοδικά, κλπ), email που παρουσιάζονται σαν να είχαν γραφτεί από φιλικά πρόσωπα (“Hello friend”, “Its been long”), email που εμφανίζουν σαν αποστολέα γνωστές σας διευθύνσεις, αλλά το θέμα τους σας ξενίζει (πχ να σας έρχεται από κάποιον που δεν ξέρει αγγλικά με θέμα: hello my friend!), email με ιούς, κλπ κλπ

Οι ποσότητες των spam email που διακινούνται καθημερινά ανέρχονται σε 90 δισεκατομμύρια τη μέρα το 2007, ποσοστό που μάλλον ξεπερνάει το 90% της συνολικής κίνησης email.

Η πρόληψη κατά του spam περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες. Κάποιες χρήσιμες συμβουλές είναι:

  • Χρησιμοποιήστε email πρόγραμμα (email client), όπως το Thunderbird, όπου μπορείτε να βάλετε επιπλέον spam φίλτρα, πέραν αυτών του espiv (στο mail.espiv.net -> Options -> Spam filters).
  • Μην ανοίγετε κάτι που σας φαίνεται ύποπτο. Και ιός να μην είναι, θα είναι χάσιμο χρόνου. Κατευθείαν στον κάδο!
  • Όταν δηλώνετε δημόσια το email σας (πχ, email επικοινωνίας μιας ομάδας) σε κάποια σελίδα στο διαδίκτυο, δώστε τη διεύθυνση είτε σαν εικόνα, είτε αντικαταστώντας το “@” και την τελεία με λέξεις. Για παράδειγμα, “user [παπάκι] espiv [τελίτσα] net” ή “user [at] espiv [dot] net” αντί για “user@espiv.net”

Κομμάτι των spam είναι οι οικονομικες απάτες, email που προσπαθούν να σας πείσουν να πληρώστε ένα μικρό ποσό για να κερδίσετε εκατομμύρια. Περρισότερα στο scamdex.com, συλλογή email με οικονομικές απάτες…