Βραζιλία, ενημέρωση από Saravá Collective

Επείγον – η ομάδα Saravá πρόκειται να χάσει τον κύριο server της!

Πρώτη κλοπή δεδομένων μετά την ψήφιση του διαδικτυακού νόμου Marco Civil : Η επίθεση της αστυνομίας ενάντια στην ιδιωτικότητα πιθανόν να συμβεί μετά την εκδήλωση NETMUNDIAL.

Λόγω μιας δικαστικής διαδικασίας που διαξάγεται μυστικά – ενάντια στο ράδιο Muda, τον παλαιότερο ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό στην Βραζιλία, ο κύριος server της Saravá πρόκειται να κατασχεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Απριλίου, στις 13:00 (Τοπική ώρα, GTM-3).

Στις 24 Φεβρουαρίου 2014 [1] είχε κατασχεθεί για πρώτη φορά ο εξοπλισμός του ράδιο Muda. Κατά τη διάρκεια της αγωγής, ο κατήγορος Edilson Vitorelli Diniz Lima από το Γραφείο του Δημόσιου Κατήγορου, υπόγραψε αίτημα κατάσχεσης του server με στόχο να πάρουν στα χέρια τους τα δεδομένα της ιστοσελίδας τους ράδιου με απώτερο σκοπό την πιθανή αναγνώριση των μελών του.

Ο server της Sarava βρίσκεται στο πανεπιστήμιο State University of Campinas – Unicamp, και φιλοξενεί την πλατοφόρμα radiolivre.org, συμπεριλαμβανομένης και της ιστοσελίδας του Ράδιο Muda, καθώς και άλλα ερευνητικά σχέδια που έχουν σχέση με το Unicamp και άλλα πανεπιστήμια στην Βραζιλία.

Η Sarava είναι μια ερευνητική ομάδα που για τα τελευταία 10 χρόνια έχει προσφέρει τεχνολογική υποδομή, πολιτική σκέψη και αυτόνομες και ασφαλείς πηγές επικοινωνίας ελεύθερα σε ερευντικές ομάδες και κοινωνικά κινήματα [2]. Το 2008, ένας από τους server της είχε κατασχεθεί και δεν έχει επιστραφεί έκτοτε [3].

Τώρα που έχει περάσει το νομοσχέδιο Marco Civil για το διαδίκτυο [4] και που η Βραζιλία φιλοξενεί μια Διεθνή Διαδικτυακή Συνάντηση και προσπαθεί να περάσει την ιδέα ότι είναι η μόνη χώρα που διατηρεί τη πλέον σύγχρονη νομοθεσία σε ό,τι αφορά την προστασία, ελευθερία και ασφάλεια στο διαδίκτυο, αντιμετωπίζουμε μια ακόμη απόπειρα κλοπής δεδομένων, που υπονομεύει την προστασία της ιδιωτικότητας των ερευνητικών προγραμμάτων και ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφόρηση, με το κλείσιμο λιστών συζήτησης, ιστοσελίδων και άλλων εργαλείων.

Θεωρούμε ότι η απόφαση να σπάσει το απόρρητο των επικοινωνιών μας, μετά από μήνυση της Εισαγγελίας είναι δυσανάλογη. Εξάλλου, ο server δεν τηρεί κανένα ιστορικό που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναγνώριση των χρηστών του, ως μέρος της Πολιτικής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων [5].

Ζητάμε την αλληλεγγύη όλων των ομάδων, ατομικοτήτων και ιδρυμάτων που αγωνίζονται για μια ελεύθερη κοινωνία και διαδίκτυο. Την Δευτέρα 28 Απριλίου στη 1μμ (τοπική ώρα, ζώνη GTM-3h) θα γίνει διαδήλωση μπροστά από το Κέντρο Επεξεργασίας Δεδομένων από το κτίριο του ινστιτούτου Φιλοσοφίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Unicamp, κάθε στήριξη θα είναι δεκτή.

Η αποστροφή μας για αυτήν την πράξη θα μοιραστεί στα κοινωνικά δίκτυα και σε μηνύματα προς την Εισαγγελία στο διαδίκτυο. Hahtags: #SaravaLivre, #netmundial1984, #sarava, #privacidade, #OurNetMundial,
#marcocivildainternet

Απαιτούμε την άμεση παύση των προσπαθειών της αστυνομίας εναντίον των server της ομάδας Saravá και των δεδομένων των χρηστών της.

[1] http://intervozes.org.br/fechamento-da-radio-muda-e-mais-um-atentado-con…
[2] Οι αρχές της ομάδας Saravá: https://www.sarava.org/pt-br/principios
[3] Η κατάσχεση της Saravá το 2008: https://www.sarava.org/en/node/46
[4] Ο Ν.12.965, από τις 23 Απριλίου 2014, ελεύθερη μετάφραση (στα αγγλικά) διαθέσιμη στο https://thecdd.wordpress.com/2014/03/28/marco-civil-da-internet-unoffici… (πρωτότυπο στο http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2011-2014/2014/lei/l12965.htm )
[5] https://www.sarava.org/pt-br/privacidade

Πηγή : https://www.sarava.org/en/node/104
______

Η συλλογικότητα Saravá διαμαρτύρεται ενάντια στην επιτήρηση των δεδομένων

Βραζιλία – 22 Απρίλη 2014 – Εμείς από την ομάδα Sarava ανησυχούμε για τυχόν απερίσκεπτη ενέργεια εκ μέρους του Γραφείου του Δημόσιου Κατήγορου. Το Γραφείο ζητάει πρόσβαση σε περιεχόμενο που φιλοξενούμε.sarava-servidor-livre

Παρασκευή 25 Απρίλη 2014, νεότερη ενημέρωση: η Ομάδα Sarava πρόκειται να χάσει τον κύριο server της!

Η Saravá είναι μια ομάδα που προσφέρει τεχνολογικές υποδομές και πολιτική σκέψη στα πολιτικά κομμάτια της κοινωνίας εδώ και δέκα χρόνια[0].

Το κύριο αντικείμενο της έρευνάς μας είναι η κατασκευή ασφαλών αυτόνομων συστημάτων επικοινωνίας, με σεβασμό στην ιδιωτικότητα των χρηστών μας και τον εκδημοκρατισμό της γνώσης[1].

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, μας έγιναν γνωστές οι επανειλημμένες αιτήσεις του Γραφείου του Δημόσιου Κατήγορου για να αποκτήσει πρόσβαση στον server μας που βρίσκεται στο πανεπιστήμιο Campinas State University. Η ομοσπονδιακή αστυνομία έκανε αυτές τις αιτήσεις προς το πανεπιστήμιο χωρίς κάποια διαταγή δικαστηρίου, υποτίθεται για να διερευνήσει κάποια παράβαση. Παρά την παρέμβαση της πρυτανείας για να αποφευχθεί η εκ νέου κατάσχεση του server όπως είχε συμβεί στο παρελθόν[2], η επιμονή της αστυνομίας μας αφήνει ανήσυχους για την ασφάλεια των ιστοσελίδων και των email που φιλοξενούμε.

Αυτήν την εβδομάδα, η Βραζιλία δίνει το παράδειγμα στον κόσμο καθώς οργανώνει και ηγείται μιας συνάντησης για να συζητηθεί το μέλλον της διαδικτυακής διακυβέρνησης. Αλλά ενέργειες σαν την προαναφερθείσα δείχνουν βασικά ότι η χώρα μας είναι πίσω από άλλες όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης και την ιδιωτικότητα των ψηφιακών μέσων. Τι ειρωνεία, το Κράτος που αποδέχεται το νέο νόμο για το διαδίκτυο Marco Civil ώστε να προστατεύει τους βραζιλιάνους χρήστες ενάντια σε μέτρα της αστυνομίας, είναι το ίδιο που αντιβαίνει στην πράξη την ίδια την πολιτική του.

Επαναλαμβάνουμε ότι ο server μας χρησιμοποιείται για νόμιμες κοινωνικές δραστηριότητες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολόγηση για να πληγεί η ιδιωτικότητα όλων των χρηστών μας με στόχο να αποκτηθεί πρόσβαση σε συγκεκριμένα δεδομένα που υποτίθεται φιλοξενούνται στον server μας.

Ένα τεράστιο κομμάτι αυτού του περιεχομένου είναι, από τη φύση του, online και δημόσια διαθέσιμο. Είναι περιττό να ζητείται αντίγραφο περιεχομένου που παρέχεται ήδη αυτόματα. Επιπρόσθετα, καθώς σεβόμαστε την ιδιωτικότητα των χρηστών μας δεν καταγράφουμε πληροφορίες πρόσβασης κατά τη σύνδεση των χρηστών.

Ζητάμε την άμεση παύση της αστυνομικής επίθεσης ενάντια στον server μας και τα δεδομένα των χρηστών μας.

Περισσότερο από ποτέ, είναι ώρα η Βραζιλιάνικη Κυβέρνηση να δώσει ένα ξεκάθαρο δείγμα ότι σέβεται και προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών του Διαδικτύου.

Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί.

Συλλογικότητα Saravá
contato AT sarava.org

[0] Οι αρχές της Saravá: https://www.sarava.org/en/principles
[1] Ως παράδειγμα, δείτε την πρωτοβουλία: https://policy.sarava.org/
[2] Κατάσχεση του server της Saravá το 2008: https://www.sarava.org/en/node/46
[3] NETmundial: http://netmundial.br

πηγή : https://www.sarava.org/en/node/99