Οι σκληροί δίσκοι του server της ομάδας Saravá κατασχέθηκαν και ερευνώνται από τον Ομοσπονδιακό Δημόσιο Κατήγορο

Στις 28 Απρίλη 2014 ένας αντιπρόσωπος του βραζιλιάνικου Ομοσπονδιακού Δημόσιου Κατήγορου (ή απλά “MPF”) αφαίρεσε τους σκληρούς δίσκους από τον κύριο server της ομάδας Saravá, κατεβάζοντας πολλές υπηρεσίες που φιλοξενούνταν από την ομάδα. Στις διαπραγματεύσεις με τo Saravá, συμφωνήθηκε ότι το MPF θα έπαιρνε μόνο τους δίσκους και δεν θα άγγιζε το υπόλοιπο μηχάνημα.

Σε συμφωνία με τις αρχές της, η ομάδα Saravá προστατεύει όλα τα δεδομένα στους server της χρησιμοποιώντας κρυπτογραφία. Κανένα κλειδί δεν είναι στην διάθεση του Πανεπιστημίου της Campinas (στμ: το πανεπιστήμιο που βρίσκεται ο server), οπότε δεν υπάρχει κανένας τρόπος για το πανεπιστήμιο να παρέχει τα δεδομένα σε όποιoντα ζητήσει. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι στη Βραζιλία δεν υπάρχει κανένας νομικός μηχανισμός που να υποχρεώνει την ομάδα Saravá να παραδώσει τα κλειδιά κρυπτογράφησης των σκληρών δίσκων. Με τον τρόπο αυτό, με ισχυρή κρυπτογραφία, σωστά υλοποιημένη, βασισμένη σε ελεύθερο λογισμικό και σύμφωνη με τις προτάσεις της ευρύτερης κοινότητας ασφαλείας, τα δεδομένα των χρηστών δεν κινδυνεύουν να παραβιαστούν.

Μετά την κατάσχεση και αφού το MPF έφυγε από το πανεπιστήμιο, εγκαταστήσαμε νέους δίσκους στον server και σε λιγότερο από 2 ώρες ήταν και πάλι online. Κάποια συστήματα κα υπηρεσίες που σχετίζονταν με τον παλιό server είναι ακόμα εκτός λειτουργίας, αλλά αποκαθίστανται χρησιμοποιώντας τα απομακρυσμένα backup. Θα δημιουργήσουμε νέα πιστοποιητικά κρυπτογράφησης (HTTPS/SSL/TLS) ως ένα αποτρεπτικό μέτρο.

Η ομάδα Saravá είναι μια οριζόντια, μη-κερδοσκοπική οργάνωση που λειτουργεί από εθελοντές, οι οποίοι συντηρούν την υποδομή της ομάδας με δωρεές. Το Saravá παρέχει ελεύθερα τις υπηρεσίες του και δίνοντας πρόσβαση σε ασφαλή εργαλεία που διευκολύνουν την διάρθρωση και την οργάνωση ερευνητικών ομάδων, συλλογικοτήτων και ατόμων, προσπαθεί να καθιερώθει σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας με όλες και όλους που είναι μέρος της ευρύτερης αυτής κοινότητας.

Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη,
ομάδα Saravá