Newsletter Ιανουάριος 2021

Οικονομικός απολογισμός 2020

Όπως κάθε χρονιά κρίνουμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε για τα οικονομικά της υποδομής espiv.net/squat.gr που διαχειριζόμαστε. Όπως είναι γνωστό στα έξοδα συνεισφέρουμε κατά βάση τα μέλη της cybrigade. Το 2020 όμως, είχαμε τη χαρά να λάβουμε οικονομική συνεισφορά από άλλες συλλογικότητες/εγχειρήματα, τις οποίες και ευχαριστούμε.

Συγκεκριμένα το 2020:

  • λάβαμε 355 ευρώ ως συνεισφορά από άλλες συλλογικότητες/εγχειρήματα
  • ξοδέψαμε 776 ευρώ για τη φιλοξενία μηχανήματος server
  • αντικαταστήσαμε χαλασμένο δίσκο με καινούριο στα 65 ευρώ

Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων – files.espiv.net

Το files.espiv.net ανανεώθηκε! Η παλιά υπηρεσία ήταν βασισμένη στο λογισμικό coquelicot που όμως δεν συντηρείται πλέον, οπότε κοιτώντας εναλλακτικές καταλήξαμε στο lufi.

Η ενημερωμένη υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωρινή φιλοξενία και διαμοιρασμό αρχείων. Η προεπιλογή είναι τα αρχεία να μένουν διαθέσιμα για 30 μέρες.

Μια καλή πρακτική για να εξοικονομήσετε χώρο στο email σας είναι να μην επισυνάπτετε αρχεία στα email. Προτιμήστε να τα ανεβάζετε σε κάποια υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων όπως το files.espiv.net και μοιραστείτε το λινκ στην αλληλογραφία σας.

Πώς εξοικονομώ χώρο του email μου;

Νέες διευθύνσεις .onion στο Tor

Κάποιες υπηρεσίες μας είναι διαθέσιμες και σαν onion services προσβάσιμες μέσω δικτύου Tor.

Το τελευταιο καιρό οι υπηρεσίες onion μεταφέρθηκαν σε νέες διευθύνσεις version 3. Μπορείτε να δείτε τις νέες διευθύνσεις εδώ:

Onion services (Tor)

Αν έχετε ακόμα αποθηκευμένες τις προηγούμενες .onion διευθύνσεις (version 2) σε εφαρμογές ή σελιδοδείκτες, θα πρέπει να τις αλλάξετε σύντομα με τις ενημερωμένες που θα βρείτε στη σελίδα. Οι παλιές διευθύνσεις, θα καταργηθούν οριστικά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επανασύσταση πολιτικής συνέλευσης και προσεχές άνοιγμα αιτήσεων

Η πολιτική συνέλευση της ομάδας διαχείρισης των espiv/espivblogs/squat επανασυστάθηκε. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερο στο παρακάτω κείμενο. Ως συνέχεια της επανασύστασης, σύντομα θα ανοίξουν οι αιτήσεις για πρόσβαση στις υπηρεσίες.

Cybrigade – Eπανασύσταση της πολιτικής συνέλευσης

Χρήσιμα εργαλεία επικοινωνίας

Τελευταία αναγκαζόμαστε να κάνουμε συνελεύσεις χωρίς φυσική παρουσία. Ακριβώς όπως και με τα emails ή τα blogs, για τις κινηματικές μας επικοινωνίες είναι προτιμότερο να επιλέγουμε υποδομές που εμπιστευόμαστε (και να αποφεύγουμε τις “””δωρεάν””” υπηρεσίες μεγάλων εταρειών στις οποίες το προϊόν είμαστε εμείς και τα δεδομένα μας).

Σε αυτό και σε επόμενα newsletter θα αναφερθούμε σε διάφορα εργαλεία επικοινωνίας, τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους, πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε καλύτερα κλπ.

Στο παρόν newsletter θα μιλήσουμε για το Jitsi.

Jitsi

Ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βιντεοκλήσεις (και άρα ενδεχομένως για κουτσουρεμένες τηλε-συνελεύσεις) είναι το Jitsi. Το jitsi είναι σχετικά απλό στη χρήση και μπορεί να υποστηρίξει βιντεοκλήσεις μέχρι και 20-30 άτομα. Αν και δεν υπάρχει espiv/squat jitsi instance μπορούμε να σας προτείνουμε τα ακόλουθα:

  • vc.autistici.org – από τη συλλογικότητα Autistici/Inventati με βάση την Ιταλία
  • meet.systemli.org – από τη συλλογικότητα systemli με βάση τη Γερμανία
  • jitsi.nadir.org – από τη συλλογικότητα nadir με βάση τη Γερμανία
  • meet.libreops.cc – από το εγχείρημα libreops με βάση την Ελλάδα

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις:

Ε: Μπορώ δηλαδή μέσω jitsi να συζητάω με ασφάλεια την προσεχή αιφνιδιαστική πορεία που σχεδιάζουμε?
Α: Όχι δε μπορείς. Παρόλο που πολλά σύγχρονα software παρέχουν καλό επίπεδο ασφαλείας, συνήθως είναι αδύνατον να εμπιστευτούμε τις συσκευές που τα τρέχουν, είτε υπολογιστές είτε κινητά τηλέφωνα. Οι πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις χωρίς συσκευές τηλεφώνων παραμένουν η καλύτερη επιλογή 😉

Ε: Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε Facebook messenger, Google meet, Skype και άλλες χαριτωμένες δωρεάν υπηρεσίες?
Α: Γιατί το προϊόν των υπηρεσιών αυτών είμαστε εμείς, τα δεδομένα μας και το περιεχόμενο που παράγουμε. Τα δεδομένα αυτά αξιοποιούνται για την παραγωγή κέρδους και επίσης δίνονται πολύ εύκολα σε κρατικές αρχές.

E: Είναι εντάξει να χρησιμοποιουμε Signal για ομαδικές συζητήσεις/video calls?
A: Επόμενη ερώτηση. (Στα σοβαρά τώρα, θα μιλήσουμε για το Signal σε επόμενο newsletter/άρθρο).

Cybrigade || espiv.net/squat.gr